De 3 gouden regels voor een toekomstbestendige oplossing

Wie wilt dat nou niet? Een oplossing die flexibel is, meeschaalt en meebeweegt met alle technologische ontwikkelingen. Een omgeving waarin je continue technologie omarmt zodat je als organisatie kunt blijven inspelen op alle marktontwikkelingen en gebruikerseisen. Dit begint bij een goed ontwerp, maar daarmee is alleen de basis gelegd. De uitvoer van een goede ‘bouwtekening’ is minstens net zo belangrijk. Als je een nieuwbouw huis koopt vanuit een brochure, is het prettig als alle verwachtingen worden nagemaakt. Wat zijn de gouden regels? En wanneer het gaat om het creëren van een toekomstbestendige oplossing?

1. Eenvoud als basis

Eenvoud is een belangrijk onderdeel in de context van samenwerking. Door een zo standaard mogelijke oplossing te implementeren, ben je in staat IT-oplossingen continue te verrijken met nieuwe technologieën. Dit heeft als voordeel dat mensen efficiënter werken omdat bepaalde processen gestroomlijnd worden. Dit resulteert in een betere uitvoering van taken en een snellere respons op uitdagingen. Daarnaast zorgt standaardisatie voor consistentie waardoor handelingen overal binnen de samenwerking hetzelfde worden uitgevoerd. Dit draagt dan weer bij aan kwaliteitsborging.

2. Focus, expertise en samenwerking

Toekomstbestendige oplossingen worden gerealiseerd door focus en expertise. Doe niet tien dingen een beetje goed, maar een paar uitstekend. Zorg dan dat je daar alles van weet en daarin de beste ‘skills’ ontwikkelt. Liggen bepaalde zaken vervolgens buiten jouw expertise gebied? Zoek dan de samenwerking op met andere échte expertise partners. Want terugkomend op het huis, je laat je loodgieter ook niet je muren stucen.

Met andere woorden: bundel je expertise en krachten samen zodat je de best mogelijke IT-oplossing bouwt. Een oplossing die niet alleen aansluit op de wensen en de processen maar die ook toekomstvast is. Bij iQibt vertaalt zich dit bijvoorbeeld naar een focus op één software oplossing (SAP), in combinatie met een expertise in branche en financiële bedrijfsprocessen: ‘grip op geldstromen’. Voor alle andere onmisbare deelgebieden zoals bijvoorbeeld security en software development, zoeken we samenwerkingen op.

3. Zet de medewerker centraal

De derde en laatste gouden tip: zet je medewerkers centraal. Misschien is dit niet een voor de handliggende tip, maar wel een hele belangrijke. Om de medewerkers (en daarmee teams) in hun kracht te zetten, is het belangrijk dat er ruimte en oog is voor ieders unieke talent. Vergelijk dit met bijvoorbeeld een voetbalteam. Je zet nooit elf spitsen in het veld. De één blinkt uit in het verdedigen, de ander heeft het inzicht om de bal goed te plaatsen zodat de ander dat doelpunt weer kan scoren.

Zet iemand binnen een organisatie ook op de juiste plek. Denk hierbij terug aan een voetbalelftal. Iemand met keeper talenten, komt niet het beste tot zijn recht op een spitspositie. Hoe eenvoudig dat ook klinkt, zien wij in de praktijk vaak dat door allerlei gebeurtenissen of door interne politiek, iemand toch op een plek belandt waar diegene niet (geheel) tot zijn recht komt. Dit is belangrijk zodat er ruimte en oog is voor ieders unieke talent. Hierdoor kun je betere oplossingen aandragen die ook nog eens toekomstbestendig zijn.

Wat ook van belang is, is een veilige werkomgeving waarin leren wordt gestimuleerd en fouten maken mag. Alleen dan voelt iemand zich vrij om zijn talent ten volle te ontwikkelen en benut je als organisatie dus het volledige potentieel van een medewerker.

Samenwerking

Zoals je hierboven kunt lezen, vinden we de samenwerking opzoeken een belangrijk onderdeel van een goede oplossing. Om een samenwerking te laten slagen, is het onder andere van belang om naar gezamenlijke waardes te kijken. Samen willen bouwen aan inclusiviteit en diversiteit zijn bijvoorbeeld onmisbare waardes. Dit zorgt uiteindelijk voor enthousiasme en een waardevolle groepsdynamiek waardoor je samen kan bouwen aan duurzame oplossingen.

Naast waardes is een gezamenlijke methodiek ook van belang. Een samenwerkingsaanpak dat goed werkt, is de SAP Activate methodiek. In vijf fasen, van prepare tot run, wordt er een gestructureerd en bewezen proces gewaarborgd. De kracht van deze methodiek ligt daarbij in het versnellen van implementatieprojecten door een verhoogde mate van samenwerking. Het resultaat brengt naast zakelijke voordelen ook werkplezier dankzij duidelijkheid en het behalen van doelen.

Elke implementatie en elk project is anders, maar als je deze drie gouden regels in het achterhoofd houdt, heb je een goed startpunt om uiteindelijk een oplossing neer te zetten waar men jaren mee vooruit kan.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met info@iqibt.nl.