Hoe implementeer je efficiënt met standaard methodiek?

Dat is een vraag die belangrijk is om complexiteit terug te brengen naar eenvoud. SAP-consultant Maxim Arnold Bik: “Hierin kijken we naar het hergebruik van standaard methodieken. Waarom zou je het wiel namelijk opnieuw uitvinden?”

Maxim Arnold Bik werkt al een aantal jaar aan verschillende projecten. Denk hierbij aan de ING, provincie Utrecht en provincie Overijssel. Hierbij helpt hij de overheid en financiële sector om grip op geldstromen te krijgen.

Hergebruik van standaard

Dankzij de ervaring binnen verschillende projecten, ziet Maxim samen met zijn collega’s de mogelijkheid om projectoplevering te standaardiseren. “Dit doen wij zodat er constante kwaliteit is, de productiviteit verbetert en het innoveren en automatiseren gemakkelijker gaat”, vertelt Maxim.

Tijdens de implementatietrajecten maken we gebruik van de SAP Activate methodologie die bestaat uit wereldwijde best practices. Deze methodiek heeft iQibt door de jaren heen verrijkt met eigen kennis en ervaring. “We zagen tijdens diverse implementatietrajecten andere wensen en eisen vanuit de klant. Door continu af te stemmen met verschillende klanten, hebben we de standaard SAP Activate methodiek verfijnt met onze best practices.” Hierdoor heeft iQibt de wereldwijde standaard omgevormd tot een gespecificeerde methodiek voor overheidstrajecten en de financiële sector.

Slim en efficiënt implementeren is belangrijk

Maar hoe ziet deze standaard methodiek er eigenlijk uit? Het implementeren verloopt in zes fasen: discover, prepare, explore, realize, deploy en run. Zie afbeelding 1. “Binnen deze fases heb je verschillende stromen van werkzaamheden. Denk aan projectmanagement, techniek, integratie, applicatieontwerp en -inrichting, testen en opleiding’’. Binnen deze stromen zijn er verschillende deliverables gedefinieerd welke per fase worden opgeleverd.

In de discover fase wordt er een implementatieplan geschreven. “In het plan staat exact wat we gaan doen en hoe we het gaan doen. In deze fase kijken we nauw naar de eisen, wensen, bedrijfsprocessen en hoe we deze het beste kunnen aansluiten op de standaard SAP-oplossing.’’ Dit wordt verfijnd in de prepare fase. “Hierin vindt de voorbereiding van het project plaats. In de explore fase worden vervolgens verschillende workshops gegeven om de oplossing aan de klant toe te lichten en verder uit te werken.’’

Daarna komt de realize fase. “Tijdens deze fase werken we met een Scrum methodiek. Iedere drie weken leveren we een deelproduct op waarna de klant het direct kan testen.” Hierdoor zorg je ervoor dat je continu zicht hebt op wat de klant wil en hoe ze de uiteindelijke oplossing gaan gebruiken. De kans dat de oplossing niet bij de wensen aansluit, wordt hiermee verkleind.”

Zodra alles gerealiseerd is, gaat de oplossing live en biedt iQibt nazorg voor eventuele issues. Dit is de deploy fase. Daarna start de run fase. “Dit houdt de overdracht naar de beheerorganisatie in.” In de praktijk heeft iQibt voor verschillende klanten standaard SAP-oplossingen geïmplementeerd die klanten helpt om grip op geldstromen te krijgen.

Gespecialiseerde en enthousiaste projectgroep

Dankzij het gebruik van een standaard methodologie brengen we complexiteit terug naar eenvoud. Volgens Maxim onderscheidt iQibt zich hierin ten opzichte van anderen. “Onze gepassioneerde en gedreven mensen zijn zeer ervaren als het gaat om overheidsprocessen. Dit maakt ons uniek. Hierdoor kunnen we proactief handelen en op een efficiënte manier tot een oplossing komen die past bij de klant.”