‘Vitaliteit draagt bij aan een gezond en energiek leven’

We kennen het allemaal: het drukke kantoorleven waarbij je vaak lange dagen achter een bureau zit. Het is daarbij een uitdaging om fit en vitaal te zijn en te blijven. En waarbij de één liever in de natuur wandelt en de ander graag sport, is het belangrijk om daar aandacht aan te besteden.

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Het is de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van een individu dat leidt tot energie. Binnen iQibt gebeurt dit door onze medewerkers te stimuleren om gezond en actief te leven. Het stukje vitaliteit komt ook tot uiting bij onze sponsoring voor de vrouwelijke schaatsploeg PGM Bakker. Ploegleider Jeroen Schorning: “Het is belangrijk om het bedrijfsleven en gezondheid hand in hand te laten gaan voor meer vitaliteit.”

De ploegleider schaatst al vanaf jongs af aan. “Destijds ben ik lid geworden van een schaatsclub waar ik nog steeds deel van uitmaak.” Eerst schaatste Jeroen op hoog niveau mee en daarna startte hij met training geven aan jonge talentengroepen. “Via via ben ik vervolgens in contact gekomen met een jongen die meer technische ervaring wilde opdoen als ploegleider en zo zijn wij samen eens gaan zitten.”

Vrijwilliger in hart en nieren

Als ploegleider doet Jeroen momenteel van alles naast zijn fulltimebaan als bouwfysisch specialist bij abtWassenaar. “Ik ben verantwoordelijk voor de schaatstactiek, dat er afspraken worden gemaakt, een ploeg kan rijden met alles wat ze nodig hebben en er een team staat. Dit doet hij samen met Tijs van der Steen die naast ploegleider ook trainer is.” De schaatsploeg van PGM Bakker komt uit in de topdivisie marathon, het hoogste niveau binnen Nederland. “Daarom wordt er van ons ook veel verwacht, maar we vinden het alleen maar leuk om te doen.”

Een bewogen schaatsseizoen

Het schaatsseizoen begint altijd in mei en loopt tot en met maart. “In maart wordt de laatste marathon geschaatst waarnaar er nog wel wat persoonlijke wedstrijden zijn maar dan trainen we minder intensief. In april is er geen schema en mogen de dames doen wat ze willen. Maar ze vinden het sporten zo leuk dat ze vaak zelf aan de slag gaan.”

In die rustige periode is het voor Jeroen tijd om te kijken of de ploeg nog compleet is, wat er mist en zijn er gesprekken met eventuele nieuwe rijdsters. “Tijdens de zomertrainingen is het belangrijk dat de ploeg veel fietst en duurvermogen opbouwt. Ook wordt er gefocust op herstelvermogen. Hiervoor worden er intervaltraining gedaan.” Na de zomer wordt er een trainingskamp georganiseerd voordat ze weer het ijs op gaan. “Zo kan de ploeg elkaar nog beter leren kennen en worden de tactieken op het ijs besproken.”

Het afgelopen jaar heeft de schaatsploeg goed gepresteerd. “Denk aan de tweede plek op de alternatieve Elfstedentocht en een zware natuurijswedstrijd in Zweden, waar we ook tweede werden. Ook behaalden we een derde plek in het ploegklassement.” Het jaar 2024 is ook goed begonnen voor de club. “Tijdens het EK schaatsen op 1 januari is één van onze jonge talenten Nederlands kampioen geworden bij de belofte divisie!”

iQibt als sponsor

Dankzij verschillende sponsoren kan PGM Bakker het hele schaatsseizoen draaien. “Mede dankzij iQibt kunnen wij schaatskleding kopen. Denk daarbij aan schaatspakken, jassen en fietskleding zodat we in de winter maar ook in de zomer kunnen trainen. De trainingskampen en de licentiekosten worden ook met het sponsorgeld betaald.” Om iets voor iQibt als sponsor terug te doen, heeft Jeroen vorig jaar een vitaliteitsplan geschreven.

Vitaliteit als belangrijk onderwerp

Vitaliteit is voor iedereen persoonlijk en wordt bepaald door de balans tussen fysiek en mentaal: beweging, uithoudingsvermogen, kracht coördinatie en herstelvermogen maar ook stress, werkdruk en goed in je vel zitten. “Vanuit het idee dat je jezelf wilt uitdagen om fitter en gezonder te worden, heb ik een vitaliteitsplan geschreven voor iQibt. Hierin ben ik begonnen om te beschrijven wat vitaliteit is en hoe je dit kunt optimaliseren. Wel is het daarbij belangrijk dat de medewerker actief hieraan meedoet omdat het daar begint. De werkgever kan dit vervolgens stimuleren.”

Binnen iQibt is vitaliteit een onderwerp dat hoog in het vaandel staat. Daarom wordt er op kantoor voldoende fruit aangeboden en zijn de sportieve uitjes niet weg te denken. Vitaliteit houdt volgens Jeroen ook in dat het belangrijk is om je werknemers in de gaten te houden. “Denk hierbij aan de werkdruk of hoe het met iemand gaat. Door dit inzichtelijk te hebben, kun je inspelen op iemands behoeftes.” Ook hier is iQibt mee bezig door collega’s écht te zien en te stimuleren om een vitale levensstijl te hebben. Denk hierbij aan wilskracht en lichamelijke weerbaarheid.

Het bedrijfs- en schaatsleven hand in hand

Gezondheid en vitaliteit is dus voor zowel de topsport als het bedrijfsleven heel belangrijk. “Vooral als je het hebt over kantoorbanen waarbij je veel zit. Beweging is goed voor je en draagt bij aan een gezond en energiek leven. Ook helpt beweging om mentaal vitaal te zijn.” Jeroen is daarnaast trots op zijn ploeg omdat ze altijd bereid zijn om te sporten. “Ze vinden het echt leuk en dat zou je eigenlijk iedereen gunnen!”

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met info@iqibt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *