Eenvoud als fundering voor digitale innovatie

In een tijdperk waarin technologie onze wereld steeds sneller transformeert, speelt de eenvoud van een IT-oplossing een cruciale rol in het vormgeven van de digitale toekomst. Simpele IT-oplossingen zorgen namelijk voor gebruiksvriendelijkheid en wendbaarheid van systemen zodat je constant kan blijven voldoen aan de wensen en eisen van gebruikers. Maar hoe ziet deze eenvoud eruit en hoe bereik je dat?

Digitale veranderingen

Met eenvoud bedoelen we niet dat het implementeren van een IT-systeem appeltje eitje is. Integendeel, een goede IT oplossing creëren die meegroeit met technologische innovatie, vergt veel kennis van de verschillende technologieën ansich, maar behoeft ook specialistische kennis van de verschillende bedrijfsprocessen. Met eenvoud bedoelen we dan ook het implementeren van een zo standaard mogelijke IT-oplossing die je continu verrijkt met nieuwe technologieën. Zie het als een goede stevige fundering, waarop je eindeloos kunt bouwen.

Je kennis op peil houden is hierbij essentieel. Wanneer je weet wat er speelt in de markt en je zicht hebt op de digitale ontwikkelingen, kun je het potentieel en de toegevoegde waarde van de technologie inschatten. Op deze manier blijf je continu vernieuwen en anticipeer je voortdurend op de wensen van de gebruikers.

Trends in technologie

Een opvallende IT-trend is automatisering. Je ziet dat er steeds meer taken worden geautomatiseerd waardoor de werkzaamheden van medewerkers verschuiven. De repetitieve werkzaamheden worden overgenomen door computers. Door deze verandering wordt het menselijke aspect steeds belangrijker en kunnen medewerkers zich concentreren op hetgeen wat écht belangrijk is: hun talenten inzetten en echt waarde toevoegen binnen een organisatie. Dit zorgt uiteindelijk naast efficiëntie ook voor werkgeluk, wat ook een relevante bijdrage is voor het succes van een de organisatie. Automatisering wordt binnen veel organisaties al toegepast. Een goed voorbeeld hiervan is het subsidieproces binnen de overheid. Waar voorheen de vele stappen binnen het subsidieproces handmatig werden afgehandeld, is dankzij technologie bijna het volledige subsidieproces al volledig geautomatiseerd.

Een andere trend die we zien in de markt is data gedreven besluitvorming. We merken dat de vraag hiernaar steeds meer toeneemt en dat wij dit steeds vaker meenemen in het ontwerp van onze oplossingen. Een groot voordeel van data gedreven besluitvorming is dat organisaties in staat zijn om niet alleen specifiek, maar ook accuraat inzicht te krijgen. Hierdoor kun je op actuele basis besluitvorming doen, heel snel bijsturen indien nodig, en trends achterhalen. En juist die trends zijn zo interessant, omdat je hiermee beter kunt anticiperen op de toekomst en daardoor risico’s kunt beperken.

Op maat en toch standaard

Maar hoe innoveer je dan met een standaard systeem? Hoe zorg je ervoor dat een standaard systeem, toch volledig aansluit op jouw unieke (bedrijfs)processen en IT deze processen dus volledig ondersteunt?

We begrijpen dat iedere organisatie uniek is en er andere innovatiewensen zijn. Als we echter kijken naar de bedrijfsprocessen binnen de verschillende branches, dan zijn deze in de basis hetzelfde. Denk aan het betalen van facturen, het verwerken van subsidies, het uitkeren van gelden, het beheren van polissen etc. Wil je dus een overzichtelijk systeem, dat meebeweegt en volledig aansluit op jouw processen? Dan adviseren we het keep the core clean principe. Maar wat is dat eigenlijk?

Je implementeert je ‘core’-processen in een standaardsysteem en creëert daaromheen een flexibele schil. Op deze schil ontwikkel je eventueel maatwerk en maak je gebruik van verschillende innovaties om je processen te optimaliseren. Hierdoor creëer je een oplossing, dat vanuit het standaard principe geheel aansluit op jouw specifieke wensen en eisen en daarbij meebeweegt in de tijd. De ‘core’ zorgt ervoor dat alles overzichtelijk blijft en wordt geupdate. En de flexibele schil zorgt dus voor innovatiekracht en dat het systeem voldoet aan de specifieke wensen en eisen vanuit jouw organisatie. Met andere woorden: standaard en toch op maat, waarbij eenvoud de sleutel is tot innovatie.

Mens en technologie hand in hand

Kortom, het is dus belangrijk dat er wordt gekeken naar een basis – een moderne, flexibele, en gebruiksvriendelijke fundering – waarmee je ‘gewapend’ bent tegen de dynamiek van een tijdperk waarin automatisering, duurzaamheid, en data gedreven besluitvorming de boventoon voeren. En dan hebben we het nog niet over alle andere innovaties die elkaar steeds sneller opvolgen. Vanuit iQibt geloven we dat ‘eenvoud’ en dus slimme oplossingen, de brug is naar een geavanceerde toekomst waarin innovatie toegankelijk is voor iedereen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met info@iqibt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *