SAP-consultant Erik van Hell: ‘Voor mij voelt iQibt als een familie’

Een senior SAP-consultant die gespecialiseerd is in SAP-software. Zo kun je Erik van Hell zeker noemen. Sinds 2019 versterkt hij het team binnen iQibt. Voorheen hield hij zich bezig met verzekeringen en nu doet hij een uitstapje naar de projectkant. Hierbij leert hij andere klanten kennen maar dit is volgens hem juist leuk. “Soms is het goed om iets nieuws te proberen en uit je comfort zone te treden.”

De SAP-software leert Erik van Hell kennen als hij er binnen een bedrijf mee werkt. “De techniek erachter vond ik erg interessant maar het was tegelijkertijd ook onduidelijk omdat ik er nog niet veel over wist.”

Tijdens het onderzoek naar de SAP-software kwam Erik erachter dat SAP toentertijd vaak gebruik maakte van Oracle-databases. “Toen zag ik een vacature als Oracle ontwikkelaar staan en dit sprak me aan. Dit bedrijf is later overgenomen door Capgemini waar ik vervolgens in de SAP-wereld ben gekomen.” Samen met een aantal collega’s konden ze toen aan de slag bij ASR.

SAP-consultant binnen iQibt

Bij Capgemini had Erik weinig mogelijkheden om zich inhoudelijk verder te ontwikkelen. Terwijl daar wel zijn interesse lag. “Toevallig raakte ik in gesprek met wat mensen van iQibt en mocht ik in 2019 op gesprek komen. Een aantal collega’s kende ik al omdat ik eerder met hen had samengewerkt maar het bedrijf kende ik nog niet.” Na het gesprek werd Erik erg enthousiast en besloot hij als SAP-consultant binnen iQibt verder te gaan.

Binnen no-time leerde hij het bedrijf kennen. “iQibt bestaat voornamelijk uit mensen die inhoudelijke kennis hebben en niet uit een club managers. Doordat het een laagdrempelige organisatie is, voelt het als een familie. Ook de events zijn altijd prettig omdat je elkaar zo als persoon leert kennen. Dit is de reden waarom ik me al zo snel welkom voelde.” Daarbij leert Erik van anderen. “Iedereen heeft hier zijn of haar eigen kennis en specialisme.”

Van verzekering naar project

Jarenlang bevond Erik zich in de verzekeringskant. “In een gesprek met Chester de Bruijne gaf ik aan dat het me interessant leek om een uitstapje te doen naar projecten binnen de overheid. Niet lang daarna kreeg ik de vraag of ik mee wilde helpen aan het project van de provincie Utrecht.” Hij twijfelt geen moment en greep de kans met beide handen aan. “Dat is ook zo fijn aan dit bedrijf. Je hoeft niet te switchen van afdeling om een andere kans te krijgen.”

Het grootste werk, zit in het afstemmen met de klant. “In ons team zoeken we uit wat de klant wil en wat er mogelijk is. Het leukste is om een systeem te realiseren waar ze echt iets mee kunnen.” Wel is dit af en toe uitdagend. “We proberen de standaard als leidraad te nemen en deze hoofdroute te volgen maar daarin wordt maatwerk wel beperkt.” Dit komt omdat het controleren van maatwerk steeds risicovoller wordt. “Hoe minder je van standaard afwijkt, hoe makkelijker het is. Ook voor de klant.”

Het klantcontact is volgens Erik erg leuk. “Je bent veel aan het uitzoeken maar als de klant dan uiteindelijk blij is, geeft dat een goed gevoel.”

Stip op de horizon

In december loopt het project binnen de provincie Utrecht af. Voor Erik is het nog niet duidelijk of hij daarna verder wil binnen een ander project of terug wil naar de verzekeringskant. “In de verzekeringen ben ik ervaren en in de projecten minder. Daarom neig ik soms terug naar het bekende maar het is juist goed om een keer iets nieuws te proberen.”

Tot die tijd blijft hij binnen het project zijn werkzaamheden uitvoeren. “Ik vind het lastig om een stip op de horizon te zetten omdat het twee hele verschillende bedrijfsprocessen zijn van SAP. De toekomst zal uitwijzen wat ik ga doen!”