Projectleider Johan Koster: ‘Binnen iQibt zijn we allemaal gelijk maar is niemand hetzelfde’

Van junior SAP-consultant naar projectleider met kennis van inhoud. Johan Koster heeft deze doorgroei de afgelopen jaren meegemaakt en is blij met waar hij nu staat. Na bij verschillende projecten te hebben gewerkt, zit hij nu bij de Belastingdienst en provincie Flevoland. “De afwisseling en dynamiek maakt dit werk zo leuk, elke dag is anders!”

We gaan ver terug de tijd in als Johan Koster in 2001 als junior SAP-consultant begint bij CGI. Na bij verschillende bedrijven te hebben gewerkt, komt hij in 2008 in dienst bij Valor. “Daar hield ik me onder andere bezig met de projectleiding. In 2013 zijn we samengegaan met iQibt en zodoende kwam ik hier terecht.” Die beginperiode vond Johan toch wel spannend. “We wisten niet hoe het zou uitpakken maar het verliep eigenlijk heel soepel.”

Projecten binnen iQibt

Als projectleider kan Johan gelijk aan de slag bij de provincie Noord-Brabant. “Dit was ontzettend leuk omdat ik ook samenwerkte met iQibt-collega’s. Na die periode werd ik al vrij snel betrokken bij het voorbereidingstraject van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.” Hier hield hij zich bezig met de migratie van Oracle naar SAP ECC en de implementatie van SAP Grantor Management. “Dit deden we samen met Atos. Wij waren de expertise partner.”

Inmiddels zit hij al lange tijd op zijn plek bij de Belastingdienst en de provincie Flevoland. “Als projectleider zorg ik ervoor dat alles wordt geregeld om tot een resultaat te komen. Denk hierbij aan onderling goed samenwerken, de klant op de hoogte brengen over wat er speelt en continue blijven communiceren.” Daarbij heeft Johan ook kennis van zaken. “Ik weet wat er speelt en waar het over gaat. Dit vind ik enorm belangrijk.”

Fouten mag je maken

In zijn werkcarrière wordt Johan regelmatig teruggevraagd. “Dit komt denk ik omdat wij projecten vaak succesvol afronden. Als we ergens tegenaan lopen, zijn we transparant in wat niet lukt. Fouten mag je maken, als je ze ook maar weer oplost.” Door een goede communicatie, korte lijntjes en proactief te werken, weet Johan klanten tevreden te houden.

Afwisseling en dynamiek

Een projectleider in hart en nieren kun je Johan zeker noemen. Het werk zelf vindt hij ook het allerleukste om te doen. “Er is voldoende afwisseling en dynamiek. Hierdoor is er continue werk waardoor je nooit opzoek hoeft naar iets anders.” Elke dag is anders en dat heeft soms zijn voor- en nadelen. “Als je aan het einde van een werkdag overal groene vinkjes achter kunt zetten, geeft dat voldoening. Maar soms komen er ook veel rode kruizen te staan. Toch geeft dit weer uitdaging om de volgende dag het werk in goede banen te leiden.”

Doordat hij kennis van zaken heeft rondom SAP, kan Johan goed inspelen op de SAP-consultants. “Qua inhoud ben ik niet de expert maar ik weet wel waar de haken en ogen zitten. Het is fijn om zo samen te werken met de échte experts en ze waar nodig te begeleiden in het bepalen van de richting.”

Persoonlijke benadering

Binnen iQibt mag Johan zich met verschillende zaken bezighouden. Dit is ook hetgeen wat hij zo fijn vindt. “Ik ben blij dat iQibt mij niet in een hokje wil plaatsen en ik mag meedenken met aanbestedingstrajecten of kan sparren met een architect.” Daarbij vindt hij de persoonlijke benadering ook erg fijn. “Als er privé iets aan de hand is, zorgen ze ervoor dat er naar je geluisterd wordt en bieden ze maatwerk.”

De gelijkheid binnen iQibt is ook iets waar Johan blij mee is. “We zijn allemaal gelijk maar niemand is hetzelfde. Ik voel me hier helemaal thuis en krijg ook de waardering. Daar ben ik blij om.” De gezamenlijke Italië trip in 2022 heeft daar voor een belangrijk deel aan bijgedragen. “Daar leerden we elkaar op een andere manier kennen in wisselende samenstellingen. Dit heeft de verbinding met iQibt voor mij versterkt en sindsdien kom ik ook weer vaker naar kantoor.”

En of Johan de ambitie heeft om de komende jaren een andere functie uit te voeren? “Nee, eigenlijk niet. Ik zit helemaal op mijn plek en kan in dit werk mijn ei kwijt.”