SAP S/4 HANA Finance modewoord of concreet toe te passen?

SAP S/4HANA Finance

Wat is SAP S/4HANA Finance? Dit is de naam voor de nieuwste SAP versie (voorheen SAP Simple Finance) en onderdeel van SAP zijn intelligente ERP oplossing. HANA is een term die SAP gebruikt en die in de volksmond gelijk staat aan ‘snelheid’ en ’informatievoorziening’. Deze termen hebben met elkaar te maken; de toegenomen snelheid zorgt ervoor dat data realtime wordt gerapporteerd, geanalyseerd en dat simulaties makkelijker worden gedraaid. Echter, S/4HANA is meer dan alleen ‘snelheid’. In dit artikel nemen we u graag mee met een eerste stap richting de voordelen die S/4 HANA voor u organisatie kan betekenen. Meer weten over de FAQ en SAP S/4HANA. Lees dan het blog: S/4 HANA en de #FAQ vanuit het perspectief van de klant.

Technische verbeteringen S/4 HANA

De snelheid komt door de wijze waarop SAP verschillende ontwikkelingen heeft doorgevoerd. De HANA-database (of eigenlijk het HANA-platform) is in de basis gericht op informatievoorziening, terwijl de regulier gebruikte databases meer gericht waren op vastlegging. Technisch vertaalt dit zich in een kolom georiënteerde opslag in plaats van een rij-georiënteerde opslag, waarbij de data rij voor rij wordt opgeslagen.

Naast deze ‘nieuwe’ database, die SAP heeft gebruikt om de informatievoorziening te verbeteren, is ook de manier van het benaderen van de data, onderdeel van SAP S/4HANA Finance. Als eerste betreft het een “in-memory platform”, vanuit het geheugen iets ophalen is sneller dan lezen vanaf een schijf. Een tweede aspect is de mogelijkheid om meer processoren tegelijk te gebruiken voor het ophalen van de data, zeg maar het verdelen van werk. Hierdoor kan er meer tegelijkertijd worden uitgevoerd.

iQibt-SAP-S4HANA-Smarttech

Vereenvoudigde dataopslag en programmatuur

Een andere verandering die SAP in S/4HANA Finance heeft doorgevoerd, is het vereenvoudigen van het datamodel. Deze toepassing komt wederom de snelheid ten goede, maar gaat nog verder. Het aantal tabellen is verminderd en ook verbeterd. Dit komt omdat er goed gebruik gemaakt wordt van de snelheid, waardoor er geen totaal-tabellen nodig zijn. Die totalen werden gebruikt om snel te kunnen rapporteren wat bijvoorbeeld de balans van een bedrijf was. Door de snelheid van HANA genereert SAP de totalen direct vanuit de onderliggende transactie regels. Finance en Controlling zijn altijd min of meer gescheiden werelden geweest waarover apart kon worden gerapporteerd. Met SAP S/4HANA Finance worden de gegevens nu samengevoegd weggeschreven in één tabel. Daardoor is het mogelijk om vanuit de tabel zowel FI als CO rapporteren en zijn (maandelijkse) afstemmingen niet meer nodig.

Wat kan SAP S/4HANA Finance voor mij betekenen?

De hierboven beschreven aanpassingen klinken goed, maar wat heb je er als klant aan? Zoals gezegd zitten er twee verbeteringen aan elkaar vast: technisch en functioneel. Technisch gezien verandert er heel wat. De architectuur en het platform van SAP is echt anders. Een overgang van een bestaande SAP-implementatie is in eerste instantie ook technisch gericht, waarbij uiteraard ook functioneel getest moet worden.

iQibt-SAP-S4HANA-business-voordeel

Functioneel gezien lijkt er op het eerste gezicht niet veel veranderd. Wat maakt het uit hoe de database eruitziet? Echter nemen de mogelijkheden die worden geboden toe.

  • Het is de vraag hoe je de toegenomen snelheid gaat toepassen op je eigen bedrijfsprocessen. Organisaties waar snel en over veel data wordt gerapporteerd, zullen snel toepassingen zien. Het scheelt (doorloopt)tijd tijdens bulkprocessen zoals de periode afsluitingen, omdat afstem- of omslagprocessen niet hoeven te worden gedraaid. Daar waar soms nog nachtverwerking (batchjobs) wordt gedraaid, is dat niet meer nodig. Hierdoor heb je ook altijd maar één waarheid. Let wel, het is een beweging van SAP, een groeimodel; denk niet dat morgen alle batchjobs verdwenen zullen zijn.
  • Die eerder genoemde één waarheid heb je ook door de integratie van CO en FI naar 1 tabel en het schrappen van de totaaltabellen. Ieder rapport is gebaseerd op dezelfde onderliggende data ofwel “single source of truth”.
  • Hetzelfde geldt voor bedrijven die met Business Warehouse en informatie voorziening vanuit SAP werken. Rapportages komen realtime uit de transactie data in plaats van een separaat Business Warehouse systeem, ook met grote hoeveelheden data. Het rapporteren direct op de HANA database via HANA views en realtime rapportages behoort echt tot de mogelijkheden: dus geen nachtelijk laadproces meer en wachten tot de volgende dag, maar direct inzicht in boekingen in uw belangrijke rapportages.
  • Vanuit een gebruikersperspectief is er nog een verbetering te koppelen: SAP Fiori. Dit is een nieuwe gebruikerservaring voor met name ad-hoc gebruikers. Simpel gezegd zijn dit ‘tegels’ of ‘apps’ in een web-omgeving. Een tegel is wat betreft de functionaliteit te vergelijken met een transactie in de huidige omgeving echter visueel ziet het er veel beter uit. Zo zit bijvoorbeeld het invoeren van een memoriaalboeking als app erin maar daar is een standaard import vanuit een Excel template aan toegevoegd. Het is daarmee niet alleen visueel mooier maar vervangt misschien ook huidig maatwerk.

iQibt-S4HANA-SAP-outofthebox

Dit is geen uitputtende lijst maar het geeft een aanzet waaraan gedacht kan worden bij de implementatie van S/4 HANA in het financiële domein. Het is vaak moeilijk ‘out-of-the-box’ te denken en denk niet alleen financieel, maar ook in de andere ERP domeinen zijn veel verbeteringen gerealiseerd met S/4 HANA. Dit gaat van brede logistieke verbeteringen tot specifieke oplossingen. Denk niet alleen aan wat je nu weet, maar ook wat je zou willen.

SAP S/4 HANA en verdere ontwikkelingen

Zodra de business user de mogelijkheden van de snelheid en eenvoudige toegang tot grote hoeveelheden data ziet, leidt dit tot nieuwe bedrijfsapplicaties. Al met al wordt SAP S/4HANA Finance nu echt iets van de business users in financiële functies.

Die ontwikkeling gaat verder en er zullen toepassingen komen die alleen op SAP S/4HANA werken. De focus en nieuwe ontwikkelingen alsmede de koppeling met nieuwe technieken zoals Machine Learning en Blockchain vinden allemaal plaats in relatie tot S/4 HANA.

Meer weten?

Meer weten over SAP S/4HANA Finance? Neem contact op met iQibt. Wij kijken samen naar de mogelijke voordelen of organiseren samen een officiële SAP-Discovery workshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *