SAP S/4HANA: Wat is de toegevoegde waarde en waarom overstappen?

"Ik wil de hoofdlijnen in de gaten houden" Senior SAP Consultant

S/4HANA zal niemand in de ‘SAP wereld’ zijn ontgaan. Ook is het inmiddels algemeen bekend, dat de ondersteuning voor de oudere ECC versies eindigt op 31.12.2027. Veel organisaties die SAP gebruiken, vragen zich af waarom er moet worden overgestapt. “Wat is de business case?” Aan de ene ‘technische’ kant is, het eindigen van de ondersteuning, genoeg motivatie om over te stappen, aan de andere kant is er de functionele vraag: “Wat is de toegevoegde waarde”.

Technische motivatie

Even kort over de technische kant en de SAP-strategie in de periode tussen het heden en 31.12.2027. Organisaties kunnen nu al over naar de SAP S/4 HANA-versie en daarbij vrijwel onveranderd blijven doorwerken in de zogenaamde ‘compatibility modus’. Dat is de term die in de S/4HANA-versie wordt gebruikt voor de huidige GUI-transacties. Na 31.12.2027 houdt de ondersteuning voor deze ‘compatibility modus’ op en ondersteunt S/4HANA alleen de FIORI-interface. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om bij de overgang naar S/4HANA direct met FIORI te gaan werken.

iQibt-S4HANA-overstappen-SAP

Vraag en antwoord

Kun je met alle GUI-transacties blijven werken? Antwoord is NEE; Er zijn GUI-transacties die alleen terugkomen als FIORI app.

Kan iedere organisatie al overstappen? Over het algemeen is het antwoord JA, maar er zijn aandachtspunten. Er is een groot verschil tussen organisaties die alleen de financiële modules gebruiken of met industrie specifieke oplossing werken. Niet alle modules komen terug of zijn al in FIORI beschikbaar.

Voorbeeld; van de 2 modules ‘Foreign trade’ en ‘ Global trade’  blijft ‘ Global trade’ bestaan en wordt ‘Foreign trade’ opgevolgd door ‘International trade’. Organisaties die ‘ Foreign trade’ gebruiken moeten kijken of ‘international trade’ voldoet of dat ze Global trade moeten gaan gebruiken. Of je dus direct kunt overstappen hangt af van de eigen situatie.

Waarom overstappen op SAP S/4HANA? Enkele overwegingen

Terug naar de vraag, waarom je als organisatie vanuit een functioneel standpunt overstapt? Het is soms lastig om direct de voordelen in te schatten. Maar hierbij zijn enkele overwegingen;

1. Processen reviewen

De overstap naar S/4HANA is een ‘goede’ gelegenheid om de processen tegen het licht te houden en om te zien of deze processen nog aansluiten op de behoeften. Zeker als SAP al enige tijd binnen de organisatie is ingezet en in de loop der jaren steeds is ‘verbouwd’ om veranderde inzichten en daarmee samenhangende veranderde processen en rapportagebehoefte te ondersteunen.

2. Fiori-Gebruikersinterface

De UI van FIORI is gebruikersvriendelijker dan de GUI was. Het gros van de huidige gebruikers is gewend aan de GUI, waardoor het initieel een achteruitgang lijkt. Maar dat werd ook gezegd bij de overgang van R/2 naar R/3 (ECC) en niemand wil meer terug naar R/2, toch? Daarbij zijn tevens de gebruikers die maar 1x per week een handeling moeten uitvoeren en zijn daarbij zeer goed geholpen met een makkelijke gebruikersinterface zoals een app op de telefoon.

3. Predictive

Nieuwe functionaliteit zal in S/4 worden gebouwd en niet meer in de ECC-versies. SAP zet in op ‘voorspellen’ (predictive) zodat je als organisatie niet reageert op cijfers maar juist anticipeert. Daarvoor is in versie 1809 bijvoorbeeld het ‘predictive ledger’ geïntroduceerd. Hierdoor worden verwachte boekingen vast inzichtelijk gemaakt. Dergelijke functionaliteit zit niet in ECC. 

4. Snellere rapportages

Wijzigingen gaan steeds sneller en het rapporteren erover ook. Daar waar nu nog een nachtrun acceptabel is om een Business Warehouse te vullen, is dat binnenkort not-done. SAP S/4 HANA is mede ontworpen om sneller en makkelijker te rapporteren. Dat zit onder andere ook verweven in de FIORI-gebruikersinterface.

Conclusie?

Overstappen moet voor 2028, omdat de ondersteuning voor de huidige versie stopt. De functionele voordelen zijn er al wel, al lijken ze op dit moment soms nog wat beperkt, maar aangezien SAP flink investeert in S/4 HANA, zullen dat er steeds meer worden.

Heeft u vragen over of en hoe u kunt overstappen? Stel ze hier of neem contact op met één van onze SAP S/4HANA experts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *