Overstappen van SAP ECC naar SAP S/4HANA: Zes voordelen

Per begin 2028 stopt SAP de ondersteuning voor de oudere versies van SAP ECC. Veel organisaties zijn daarom bezig met de overstap naar de nieuwe oplossing SAP S/4HANA. Maar wat zijn de zes voordelen die deze upgrade biedt?

1: Snelheid en prestaties

De ingebouwde database architectuur van SAP S/4HANA is ontworpen om data processing te optimaliseren, wat resulteert in snellere responstijden en soepelere gebruikerservaringen. Door data in het geheugen te bewaren, worden vertragingen als gevolg van het ophalen van gegevens vanaf de harde schijf geëlimineerd, waardoor bedrijfsprocessen efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

Bovendien maakt de realtime verwerking van data in SAP S/4HANA het mogelijk om grote hoeveelheden data vrijwel direct te analyseren. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om sneller inzicht te krijgen in hun gegevens en strategische beslissingen te nemen op basis van actuele informatie.

Met zijn in-memory computing-mogelijkheden versnelt SAP S/4HANA de dataverwerking en maakt het realtime analytics mogelijk. Deze verschuiving naar een database in het geheugen heeft gevolgen voor de prestaties en schaalbaarheid. Hierdoor worden processen gestroomlijnd, wordt gegevensredundantie verminderd en verbetert de gegevensconsistentie.

2: Verbeterde gebruikerservaring met SAP Fiori

De gebruikersinterface van SAP S/4HANA, met name de SAP Fiori-applicaties, is ontworpen om de gebruikerservaring te verbeteren en de productiviteit te verhogen. Gebruikers kunnen gemakkelijk navigeren tussen verschillende taken en snel toegang krijgen tot de informatie die ze nodig hebben.

Daarnaast biedt SAP Fiori handige realtime bedrijfsapplicaties die zijn geoptimaliseerd voor gebruik op meerdere apparaten, waardoor gebruikers naadloos kunnen schakelen tussen hun desktop, tablet en smartphone. In combinatie met SAP S/4HANA biedt SAP Fiori een ongeëvenaarde applicatierespons en uitvoeringstijd van queries. Data is altijd beschikbaar en klaar om – met één klik – te worden geanalyseerd en verwerkt tot handige rapporten.

Ook wordt de Fiori-gebruikersinterface als gebruiksvriendelijker ervaren dan de voorgaande GUI. Zelfs gebruikers die slechts sporadisch handelingen uitvoeren kunnen profiteren van de gebruiksvriendelijke interface.

3: Snellere rapportages

SAP S/4 HANA is onder andere ontworpen om sneller en makkelijker te rapporteren. Dat zit onder andere verweven in de Fiori-gebruikersinterface, die eveneens uitlegt hoe wijzigingen elkaar steeds sneller opvolgen en hoe dat net zo goed geldt voor rapporteren erover. Daar waar nu nog een nachtrun acceptabel is om een business warehouse te vullen, is dat binnenkort ‘not done’.

Het nieuwe systeem maakt ook ‘embedded analytics’ mogelijk. “Embedded analytics in Fiori geeft de optie om externe rapportagetools te evalueren op nut en noodzaak. Het gaat hierbij om analyserapporten die snel en makkelijk in gebruik zijn. Deze rapporten gebruiken meerdere technieken, waardoor sommigen lijken op een huidig BW-rapport, inclusief de mogelijkheden van het toevoegen van kenmerken. Sommige andere hebben hun weergave zoals de huidige GUI-rapporten.

4: Haal AI, machine learning en IoT in huis

SAP S/4HANA combineert in de kern traditionele ERP-gegevens met data afkomstig van internet of things (IoT)-applicaties, cloudapplicaties zoals Hybris of Ariba en andere bronnen of netwerken. Hierdoor ontstaat een geïntegreerde omgeving waarin een breed scala aan gegevensbronnen samenkomt. Dit opent de deur naar innovaties zoals voorspellend onderhoud, simulaties en meer.

Met S/4HANA halen organisaties dus direct AI, machine learning en IoT in huis, zodat ze kunnen profiteren van geavanceerde analysemogelijkheden en datagestuurde besluitvorming waarmee ze efficiënter en effectiever kunnen werken.

5: Wendbaarheid en flexibiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van SAP S/4HANA is de flexibiliteit die het biedt aan organisaties. Door een vereenvoudigd datamodel en gestroomlijnde processen kunnen organisaties snel en eenvoudig aanpassingen doorvoeren om tegemoet te komen aan veranderende bedrijfsbehoeften en marktomstandigheden.

Door flexibel te kunnen reageren op nieuwe kansen en uitdagingen kunnen organisaties een concurrentievoordeel behalen en hun marktpositie versterken. Bovendien maakt de schaalbaarheid van SAP S/4HANA het mogelijk voor organisaties om gemakkelijk op te schalen indien nodig.

6: Werken in de cloud

Tot slot is SAP S/4HANA volledig ingericht op werken in de cloud, zowel ten aanzien van het draaien van applicaties als applicatiebeheer. Implementatie in de cloud kan leiden tot lagere initiële kosten, eenvoudigere schaalbaarheid en minder IT-overhead. Organisaties kunnen daarbij kiezen voor een implementatiemodel dat niet alleen past binnen hun budget, maar ook aansluit bij hun strategische doelstellingen en behoeften.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met info@iqibt.nl