Neem een kijkje in de tuin van natuurliefhebber Caroline van de Burgt

Biodiversiteit of te wel soortenrijkdom, is waaruit onze natuurlijke wereld bestaat. Het omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen. Al deze soorten werken samen in een ecosysteem en zorgen zo voor evenwicht in de natuur. Biodiversiteit beïnvloedt ons elke dag en daarom is het belangrijk om hier bewust bij stil te staan. “Ik hou ervan om te experimenteren en dit kan ik doen in onze biodiverse tuin.”

Caroline van de Burgt verhuisde achttien jaar geleden samen met haar man Rob en twee kinderen Christiaan en Verona naar Heerde. “We begonnen gelijk de boel te verbouwen zodat er meer vogels naar onze tuin zouden toetrekken. Van huis uit ben ik namelijk een vogelaar en wilde ik het verwaarloosde graslandschap rondom ons huis transformeren voor hen.” Naast vogels trokken ze ook meer insecten en andere dieren aan terwijl Rob en Caroline dit in eerste instantie niet hadden bedacht. “Ik ben in onze tuin een lange tijd bezig geweest zonder dat biodiversiteit in mijn systeem zat. Dat heb ik spelenderwijs ontdekt.”

Start van een biodiverse tuin

Om meer vogels naar hun tuin toe te trekken, leggen ze ook een poel, singel en moestuin aan. “Dit was voor ons de basis waarmee we aan de slag gingen. Daarbij liepen er ook schapen en kippen op het grasveld die we hadden meeverhuisd vanuit ons vorige huis. “Naast dat we af en toe het vlees van de kippen eten, zijn kippen ook erg duurzaam. Want alles wat je in de keuken overhoudt, kan gebruikt worden als voedsel.”

In het begin was het vooral veel uitproberen. “Waar we echt achter kwamen, is dat je de natuur haar tijd moet geven. Het kan een aantal jaar duren voordat een plek zo gezond is geworden dat je er tot rust komt. Het moet niet gehaast gaan.” Daarbij is het volgens Caroline interessant om te kijken hoe de natuur overal op reageert. “Toen we de singel hadden aangeplant, ging het kweekgras bijvoorbeeld omhoog. Door dit kweekgras te laten staan en de boel de tijd te geven om te groeien, zagen we dat het kweekgras vanzelf verdween omdat het geen licht meer kreeg.”

Daarbij leerde Caroline over de twaalf maanden bloeiboog. “We vonden het leuk om het hele jaar iets bloeiends in de tuin te hebben staan. Pas daarna realiseerde we dat het voor insecten ook prettig is omdat ze zo het hele jaar iets te eten hebben.”

Fruitkooi en voedselbos

In de tuin is ook een fruitkooi en voedselbos te vinden. “Het startte met een fruitkooi waarover we een bouwsel van netten hadden gemaakt om de bessen te beschermen. Vogels vinden dit fruit namelijk vaak veel eerder lekker dan ik.” Helaas stortte de kooi in na een sneeuwbui. “Inmiddels staat er een houtenconstructie met gaas die weersbestendig is. Deze constructie staat het hele jaar open tot de bessen beginnen te rijpen. “Er staan aalbessen, honingbessen, bosbessen en kersen. Als bijna alles op is, mogen de vogels er weer in. Wel kunnen de hommels en bijen er continu in voor de bevruchting. Zo genieten we samen.”

Het voedselbos, wat ook in de tuin van Caroline staat, is een agrarisch systeem van zeven lagen die uiteindelijk zichzelf in balans houdt. “Daar sturen we minimaal op bij zodat het voedselbos zichzelf in balans weet te houden. Ieder jaar hebben we een hogere opbrengst en worden er ook meer insecten betrokken bij het proces.” In het voedselbos is van alles terug te vinden. “Denk aan hoogstamfruitbomen, notenbomen, kiwi’s en tamme kastanjes.”

KNNV

Naast een insectenhotel fladderen er ook talloze vlinders en vogels rond in de biodiverse tuin van Caroline. “Een aantal jaar geleden deden vrijwilligers van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging (KNNV) hier een vlindertelling in de nacht. Na verschillende vallen te hebben gezet, kwamen ze heel veel soorten vlinders tegen. Zelfs soorten die ze in deze omgeving nog nooit hadden gezien.” Dit gaf Caroline een enorme boost. “Hierdoor besef ik hoe bijzonder deze plek is. Dit jaar komen de vrijwilligers nog een keer langs voor een vlindertelling.”

Het insectenhotel

Blijven leren en ontdekken als ambassadeur

Deze biodiverse tuin zorgt ervoor dat Caroline blijft leren én ontdekken. “Doordat we bewust rekening houden met biodiversiteit op ons terrein, ontdekken we nieuwe gewassen, dieren en paddenstoelen.” Dit deelt ze graag met anderen en daarom is ze ambassadeur via Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) voor biodiversiteit.

Daarnaast ziet Caroline ook dat ze creatief bezig kan zijn met hetgeen wat er in haar tuin groeit. “Eerst vond ik het vreselijk dat er zoveel wilgen in onze tuin groeiden. Nu maak ik er allerlei dingen van zoals bijvoorbeeld lampen. Je kunt namelijk vlechten met wilgen. Inmiddels ben ik ook gestart met het verkopen van jams en siropen en organiseer ik wildplukrondleidingen en lunches.”

Een biodiverse tuin

Een gezondere en biodiverse tuin gunt ze iedereen. “De afgelopen jaren heb ik geleerd om echt te kijken, bewust te ervaren wat je ziet en bovenal te genieten. Dit hoop ik over te brengen op anderen.” Daarom wordt ze ook weleens gevraagd voor tuinadviezen. “Het lopen door een gezonde tuin geeft een glimlach en energie. Daar is het voor mij ook allemaal mee begonnen.” Benieuwd? Bekijk hier haar website: https://www.carolinestuinen.nl/