10 starttips om te beginnen met SAP BTP

Met SAP kies je voor standaard software en best practices. Het achterliggende gedachtengoed is dat de bedrijfsvoering van verschillende organisaties op vergelijkbare wijze ondersteund kunnen worden en dat er zoveel mogelijk gestandaardiseerde oplossingen worden geïmplementeerd. Toch heeft iedere organisatie hun eigen unieke eigenschappen, behoeftes en uitdagingen. Om hier handvatten voor te bieden en tegelijkertijd de standaard te waarborgen, heeft SAP het Business Technology Platform ontwikkeld: SAP BTP.

Maar waar moet je beginnen als je wil starten met SAP BTP? Om antwoord te geven op deze vraag, zijn er tien starttips door Maarten den Hartog, Sander Hildebrand en Frank van Grevenstein opgesteld om met SAP BTP aan de slag te gaan.

Tip 1: Bepaal je behoeften en focus

Gezien de brede omvang van SAP BTP, is het belangrijk om je behoeften en focusgebieden te bepalen. Er is veel informatie beschikbaar, maar als je niet weet waar je naar op zoek bent, kan dit overweldigend zijn. Identificeer specifieke vereisten en doelen die je wilt bereiken met SAP BTP en concentreer je op het verkrijgen van relevante kennis en vaardigheden in die gebieden. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn de behoefte om de menselijke inzet verder te optimaliseren door gebruik te maken van robotisering.

Tip 2: Verken de mogelijkheden in het SAP Discovery Center

Om meer te leren over de mogelijkheden van SAP BTP, is het aan te raden om het SAP Discovery Center te verkennen. Hier vind je verschillende diensten, missies en services die je kunnen helpen bij het begrijpen en gebruiken van de mogelijkheden van SAP BTP. Het Discovery Center biedt twee ingangen: Services en Missions.

Services zijn gericht op functionele aspecten, terwijl Missions betrekking hebben op bedrijfsgerichte doelen. Ze bieden begeleiding en geven je stapsgewijze instructies om jou te helpen bij het afnemen van BTP-functionaliteiten. Een goed voorbeeld is ‘Process and approve your invoices with SAP Build Process Automation’, een oplossing waarbij factuurdata uit PDF bijlagen in outlook kunnen worden gelezen en gerelateerd worden aan de financiële posten in SAP S/4HANA.

Tip 3: Kies het juiste prijsmodel

Bij het werken met SAP BTP kun je kiezen uit verschillende prijsmodellen. Denk hierbij aan pay-as-you-go, creditsysteem (CPEA) en abonnement (subscription). Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over welk model het beste past bij je strategie en behoeften. Pay-as-you-go is flexibel en stelt je in staat om op te schalen. Terwijl een abonnementsmodel handig kan zijn als je de benodigde capaciteit al kent, biedt pay-as-you-go flexibiliteit. Dit ‘credit-systeem’ is bijvoorbeeld handig in de proef-/ probeerfase en bij lage volumes. Daarnaast zijn veel van de op het BTP aangeboden services en oplossingen voorzien van een zogenaamde free-tier. Een gratis versie waarmee je kosteloos kan starten en zo bijvoorbeeld een Proof of Concept kan doen voorafgaand aan het daadwerkelijk afnemen van het product.

Tip 4: Begin klein en eindig groot

SAP biedt mogelijkheden om klein te beginnen met SAP BTP, waarbij je de functionaliteiten kunt verkennen en ontdekken voordat je grote veranderingen doorvoert. Deze aanpak zorgt ervoor dat je het platform en de mogelijkheden ervan leert te begrijpen. SAP heeft ook een flexibel licentiemodel (zie tip 3). Dit model stelt je in staat om kleine stappen te zetten en pas meer te betalen naarmate je het platform intensiever gaat gebruiken.

Tip 5: Maak gebruik van de begeleiding in de Missions

Binnen de Missions van het SAP Discovery Center, vind je begeleiding en instructies over hoe je specifieke functionaliteiten van SAP BTP kunt gebruiken. Bijvoorbeeld, als je wilt leren hoe je facturen kunt scannen, kun je een relevante missie selecteren die je stap voor stap door het proces leidt, inclusief het aanvragen van benodigde accounts en configuraties. Maak gebruik van deze begeleiding om je leerproces te versnellen.

Tip 6: Gebruik de Learning HUB

SAP biedt een Learning HUB waar je verschillende cursussen en leermiddelen kunt vinden om je kennis over SAP BTP te vergroten. Je kunt kiezen uit verschillende onderwerpen, zoals applicatieontwikkeling of analytics. Deze cursussen bieden waardevolle informatie en hands-on ervaring om je vaardigheden te ontwikkelen en te groeien in het gebruik van SAP BTP.

Tip 7: Raadpleeg de Getting Started-gids en Best Practices

SAP heeft een Getting Started-gids en een verzameling Best Practices voor SAP BTP. Deze bronnen bieden een overzicht van het platform, structureren de benodigde stappen en bieden aanbevolen werkwijzen voor een succesvolle start met SAP BTP. Ze kunnen je helpen om een solide basis te leggen en de juiste benaderingen te volgen bij het gebruik van het platform.

Tip 8: Ontdek de Developer Portal

Als je toegang hebt tot de SAP Developer Portal, kun je gebruikmaken van de beschikbare tutorials en kleinere missies die stap voor stap uitleggen hoe je bepaalde taken kunt uitvoeren met SAP BTP. De Developer Portal biedt nuttige informatie en richtlijnen voor ontwikkelaars en technische gebruikers die meer willen leren over de technische aspecten van SAP BTP.

Tip 9: Wees proactief en blijf leren

SAP BTP is een evoluerend platform. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, functies en mogelijkheden. Wees proactief in het leren en benutten van de kracht van SAP BTP voor je organisatie.

Het krachtige platform SAP BTP stelt organisaties in staat hun SAP-implementaties uit te breiden en aan te passen met behulp van geavanceerde technologieën en Cloud mogelijkheden. Door gebruik te maken van de tien starttips die in dit artikel worden genoemd, kun je een solide basis leggen en effectief beginnen met SAP BTP. Verken de mogelijkheden, maak gebruik van de beschikbare bronnen en zorg ervoor dat je strategie en behoeften aansluiten bij de keuzes die je maakt bij het werken met SAP BTP.

Tip 10: Neem contact met ons op! 😉

Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Of wil je sparren over dit onderwerp? Neem dan vooral contact op met info@iqibt.nl en wie weet kunnen we verder praten over SAP BTP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *