Rabobank brengt hypotheekproducten sneller op de markt

Flexibiliteit, besparen, kortere time to market. Allemaal thema’s die spelen binnen de bancaire sector, zo ook bij de Rabobank. De Rabobank zocht een manier om producten op het gebied van hypotheken sneller op de markt te kunnen brengen. Daarnaast wilde het bedrijf deze producten eenvoudiger kunnen beheren. iQibt helpt samen met ander partijen bij de vernieuwing van het IT-landschap dat de processen voor hypotheken en zekerheden ondersteunt. Dit nieuwe IT-landschap zal uiteindelijk draaien op SAP Banking Services (FS-CMS) in combinatie met SAP Bank Analyzer.

Uitdaging

Om de bedrijfsprocessen van verkoopkanaal tot backend nog efficiënter te laten verlopen, moet het bestaande proces met het oude systeem omgezet worden naar de nieuwe functionaliteit.

Doelstelling

Met dit nieuwe IT-landschap had de Rabobank de volgende doelstellingen voor ogen:

  • Het systeem beter laten aansluiten op SEPA-betalingen.
  • Het systeem moet een onderhoud technische verbetering opleveren, waardoor er kosten bespaard kunnen worden.
  • Het vergroten van de beheersbaarheid.
  • Sneller nieuwe (lening)producten op de markt kunnen brengen.
  • Het verminderen van de kans op fouten door een geïntegreerd platform.

Oplossing

In het project wordt gewerkt volgens de SCRUM-methode. Hierbij zijn er twee teams. Het Ready team bespreekt de bedrijfsprocessen met de verschillende stakeholders. Zij inventariseren de eisen en wensen en brengen in kaart hoe bepaalde processen verlopen. De uitkomsten hiervan worden weergegeven in ‘user stories’. Vervolgens bouwt of configureert het Done team aan de hand van deze user stories de oplossing in SAP.

Inmiddels is Bedrijven leningen al voor een groot deel in beheer genomen in SAP Banking Services en is gestart met het inrichten van de bedrijfsprocessen voor Particulieren leningen. Deze bedrijfsprocessen borduren voort op de generieke bedrijfsprocessen van Bedrijven leningen. Naast inrichting van processen moeten leningen en zekerheden van de oude systemen naar het nieuwe SAP worden gebracht, een omvangrijk operatie.

Om performance te garanderen heeft de Rabobank consultants van iQibt verzocht om een load-en-stress-test uit te voeren. Een dergelijke test moet de performance van de SAP-processen waarborgen. Met behulp van een Master Data Generatie tool (MDG-tool) van SAP zijn grote aantallen lineaire en annuïtaire leningen aangemaakt en verschillende processen, zoals het facturatieproces en het incasso- en aanmaningsproces, getest.

Resultaat

De implementatie van SAP Banking Services zorgt voor integrale en efficiënte processen m.b.t. het aangaan en beheren van leningen en onderpanden. Het SAP systeem draagt bij aan kostenbesparing, beheersbaarheid en schaalbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *