Rijksdienst Caribisch Nederland neemt als eerste overheidsinstantie nieuw SAP Cloud systeem succesvol in gebruik.

De Shared Service Organisatie van de Rijksdienst voor Caribisch Nederland (RCN) gaf vorig jaar januari het startsein aan SAP partner iQibt om haar inkoop- en financieel systeem te vernieuwen op basis van de nieuwste SAP Cloud technologieën. Binnen één jaar is RCN nu als eerste overheidsinstanties overgestapt op SAP Cloud.

RCN, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd op Bonaire, valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). RCN voert de bedrijfsvoering uit voor alle overheidsinstellingen op Bonaire, Sint-Eustachius en Saba. Aangezien het vorige bedrijfsvoeringssysteem niet meer aan de innovatiewensen voldeed en het contract afliep met de huidige softwareleverancier, besloot de Shared Service Organisatie dit te vervangen. iQibt, gespecialiseerd in SAP en het verbeteren van financiële overheidsprocessen, kreeg de opdracht in december 2020 gegund en startte in januari 2021 met de voorbereidingen.

Overstap naar de Cloud

iQibt adviseerde RCN een nieuw systeem op basis van SAP Cloud technologie; SAP S/4HANA Cloud voor de ondersteuning van de financiële processen en SAP Ariba voor de inkoopprocessen. Richard Legierse, oprichter en partner bij iQibt vertelt: “Het systeem is aangeboden als SaaS Cloud oplossing, waardoor RCN nu volledig wordt ontzorgd en de komende 10 jaar automatisch beschikt over de nieuwste technologieën. Daarnaast is, door de inzet van SAP Fiori, de gebruiksvriendelijkheid van het systeem enorm verbeterd. Dit gedeelte is ontwikkeld door ons zusterbedrijf INNOV8iON.”

Soepele overgang

RCN is de eerste Nederlandse overheidsinstantie die volledig overstapt op SAP SaaS Cloud. Heinrich Alberto, Senior Inkoopadviseur RCN: “De start van de implementatie was best uitdagend. Wegens COVID kon het kernteam niet richting Bonaire afreizen en waren wij genoodzaakt om bijna het gehele implementatietraject digitaal samen te werken. Ondanks dat was de samenwerking goed en heeft het team van iQibt samen met RCN binnen een jaar een gloednieuw systeem weten neer te zetten.”
Afgelopen week boekten de teams succesvol de eerste factuur live via het nieuwe systeem. Aansluitend gingen alle afdelingen over en werden de eerste bestellingen geplaatst en facturen verwerkt.

”Komende maanden halen wij stapsgewijs steeds meer uit dit nieuwe systeem met als doel dat wij eind dit jaar met één druk op de knop de volledige financiële verantwoording kunnen opstellen.”, aldus Alberto.