Inspiratiedag voor Provincies: Samen naar een duurzame en digitale toekomst
Provincies staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Of het nu gaat om woningbouw, energietransitie of mobiliteit, de maatschappelijke uitdagingen zijn enorm en vragen om slimme oplossingen. Om provincies te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden, organiseerde iQibt – in samenwerking met SAP – op 19 september een inspiratiedag.
De boodschap van de dag was helder: wie vooruit wil, moet nu handelen. Dagvoorzitter Harco Enting van SAP en Frank van Grevenstein van iQibt, namen de deelnemers mee in de vraag hoe technologie provincies kan ondersteunen bij het realiseren van hun ambities. Samen benadrukten ze dat de inzet van moderne technologieën zoals AI en Cloud niet alleen om efficiëntie draait maar ook om het vergroten van burgertevredenheid en het stimuleren van innovatie.
Proactief inspelen op maatschappelijke trends
De sessie van Yves Derks, Industry Value Advisor bij SAP ging dieper in op de maatschappelijke trends die provincies raken. Denk hierbij aan klimaatverandering, woningbouw, mobiliteit en economische groei. Derks maakte duidelijk dat provincies niet kunnen wachten om hun bedrijfsvoering te moderniseren en wendbaar te maken. “Provincies hebben te maken met budgettaire krapte, versnipperde informatie en personeelstekorten. Alleen met een toekomstbestendige, proactieve en geïntegreerde aanpak, kunnen ze deze uitdagingen effectief aanpakken.”
De kracht van technologie ligt in het strategisch en doordacht inzetten van data en systemen. Hierdoor kunnen provincies beter inspelen op de steeds veranderende maatschappelijke omstandigheden. En op die manier zal er een betere dienstverlening voor burgers ontstaan.
Digitalisering in actie
Tijdens de praktijkcase van Lenne Huisman, van de provincie Flevoland, vertelde hij over de implementatie van hun nieuwe bedrijfsvoeringsysteem, waarbij hij zowel de uitdagingen als de behaalde successen belichtte. Er werden vragen gesteld en ervaringen gedeeld rondom innovatie, systemen en een betere dienstverlening.
Tijdens de sessie benadrukte Huisman het belang van het delen van kennis en ervaring tussen provincies. Door krachten te bundelen, kunnen provincies slimmer en proactiever werken. Dit draagt uiteindelijk bij aan een positieve impact op de maatschappij.
Efficiënter subsidieproces
Een belangrijk onderdeel van de transformatie die provincies kunnen ondergaan, is het verbeteren van het subsidieproces. Tijdens een break-out sessie presenteerden Pieter Schepers (iQibt) en Iemke Kooijman (INNOV8iON) het Digitale Loket. Subsidieaanvragen zijn vaak een ingewikkeld en tijdrovend proces. Het Digitale Loket biedt een uitkomst. Dit innovatieve platform automatiseert het gehele subsidieproces – van aanvraag tot toekenning en uitbetaling – en maakt het tegelijkertijd transparanter voor zowel aanvragers als behandelaars. De sessie bood deelnemers inzicht in de werking van het Digitale Loket en hoe deze technologie het subsidieproces binnen hun provincie kan transformeren.
AI en Cloud: de drijvende krachten achter innovatie
Dat technologische ontwikkelingen zoals AI zich in dit soort transformaties in een razend tempo blijven ontwikkelen, is inmiddels een algemeen feit. Serge Segboer, AI-expert binnen SAP, schetste daarom tijdens deze middag een duidelijk beeld van de opkomst van AI en hoe provincies deze technologie kunnen inzetten om hun diensten verder te optimaliseren. Van datagestuurde besluitvorming tot het automatiseren van repetitieve taken. “AI maakt het namelijk mogelijk om met minder middelen, meer te bereiken.”
Toch brengt het ook uitdagingen met zich mee. Segboer: “Transparantie, ethiek en veiligheid moet altijd voorop staan.” Om die reden lieten iQibt en SAP tijdens deze inspiratiedag zien dat ze provincies niet alleen helpen om AI te implementeren, maar om dit ook op een verantwoorde manier te doen.
De presentatie van Marcel Rabe, SAP-expert, sloot hier naadloos op aan. De kracht van Cloud technologie kan provincies namelijk helpen om sneller te schakelen en flexibeler te opereren. “Provincies staan aan de vooravond van een digitale transformatie. De Cloud biedt hun schaalbaarheid en flexibiliteit. Dit hebben ze nodig om mee te bewegen met veranderingen in de samenleving.”
Gegevensbeheer voor gebiedsgericht werken
Erik van Os, van provincie Noord-Brabant, liet zien hoe die digitalisering hen heeft geholpen bij gebiedsgericht werken. Door data en geografische technologie slim te integreren in hun processen, kan de provincie sneller inspelen op lokale ontwikkelingen. Ze kunnen beter samenwerken met betrokken partijen en zorgen dat beslissingen nauwkeuriger worden genomen. Dit leidt tot efficiëntere uitvoering van beleid. Digitalisering maakt het bovendien mogelijk om in real-time inzichten te krijgen, waardoor acties sneller kunnen worden afgestemd op de behoeften van de gebieden waarin ze werken.
Wendbare toekomst
Provincies staan voor de uitdaging om hun ambities op het gebied van duurzaamheid en digitalisering waar te maken. Door slim gebruik te maken van technologieën zoals AI en Cloud, kunnen zij hun bedrijfsvoering optimaliseren en tegelijkertijd de service richting burgers verbeteren. Hierdoor ligt de weg naar een toekomstbestendige, wendbare en innovatieve provincie binnen handbereik.