Maak eenvoudig krachtige Data Analyse met CDS- & Calculation views

Binnen iQibt hebben we onlangs een kennissessie gehad over CDS Views en Calculation Views. Met deze technologieën van SAP heb je als organisatie krachtige tools in handen, waarmee je eenvoudig gegevens analyseert en waardevolle inzichten genereert. Maar wat houdt deze techniek nou eigenlijk in en wat zijn voor jou de mogelijkheden als organisatie? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Core Data Services voor gegevensmodellering

CDS betekent ‘Core Data Services’. In de wereld van SAP is dit een belangrijk concept. Maarten den Hartog, SAP-consultant en IT Architect binnen iQibt, vertelt dat het idee achter CDS Views vrij eenvoudig is. “Het zijn virtuele weergaven van gegevenstabellen in je database. Deze weergaven stellen je als bedrijf in staat om je eigen gegevensmodellen te maken en rapportages samen te stellen.”

Wat je vaak ziet in de praktijk is dat de rapportagebehoeften per organisatie verschillen en er in Excel aanvullende berekeningen, filteringen en combinaties van data worden gedaan om zo tot bedrijfsspecifieke rapportages te komen. “Het mooie van CDS views, is dat SAP talloze standaard modellen biedt voor analyses. Bedrijven kunnen deze modellen vervolgens eenvoudig aanpassen, zodat de data precies zo wordt weergegeven en het bedrijf de juiste informatie verschaft.”.

iQibt__SAP_CDSViews_analyse
CDS Views

CDS Views worden vaak gebruikt wanneer bedrijven gegevens van verschillende bronnen willen combineren en analyseren. Maarten: “De views creëer je via scripts in tools zoals Eclipse of HANA Studio, die je vervolgens transporteert, waarna ze beschikbaar zijn voor gebruik in views en Fiori-applicaties.”

Handige gegevensverwerkingstool

Tijdens de kennissessie legde Maarten samen met zijn collega Christine Keijzer (SAP-consultant) ook uit wat Calculation Views inhoudt. Christine: “In tegenstelling tot CDS Views, waar je vooral de views programmeert op de applicatielaag, maak je Calculation Views direct op database zelf door middel van een drag and drop methode. Anders gezegd, Calculation views stellen gebruikers in staat om complexe analyses visueel uit te voeren en kunnen bedrijven direct gegevens verwerken en rapportages genereren. Dit kan vaak met behulp van tools zoals SAP HANA Studio maar ook externe rapportagetools als Power-BI en Congos.”

En het grote voordeel van Calculation Views? Christine: “Ze hebben een ‘plug-en-play’ benadering, waarbij gebruikers eenvoudig interactieve elementen kunnen toevoegen om gegevens te veranderen en inzichten te verkrijgen. Alles werkt met klikken en slepen en er hoeft niets geprogrammeerd te worden. Dit maakt het werk dus snel en efficiënt.”.

Calculations Views

Voordelen van CDS en Calculation Views

Zowel CDS Views als Calculation Views hebben verschillende voordelen. Maarten: “Als we eerst kijken naar CDS Views stelt dit bedrijven in staat om gegevens te combineren, filteren, optellen en aftrekken vanuit hun database waardoor ze complexe datamodellen kunnen creëren voor geavanceerde analyses. Deze modellen kunnen vervolgens beschikbaar worden gesteld in bestaande Fiori-applicaties of zelfs worden gebruikt om aangepaste apps te ontwikkelen.”.

Het grote voordeel van Calculation Views is de snelheid. “Ze kunnen in enkele microseconden enorme hoeveelheden records verwerken waardoor realtime analyses mogelijk zijn. Daarnaast kunnen ze direct in productie worden gebruikt, waardoor bedrijven onmiddellijk waarde uit hun gegevens kunnen halen.”.

iQibt_SAP_Rapportage

Zelf aan de knoppen

Tijdens de interne kennisdelingsessie zijn de medewerkers van iQibt aan de slag gegaan met CDS Views en Calculation Views. Christine: “We begonnen met een demonstratie van de tool, waarbij we een eenvoudige join van gegevens live hebben opgebouwd. Vervolgens gaven we de medewerkers een opdracht om zelfstandig een rapportage te maken. Sommigen volgden de opdracht nauwgezet, terwijl anderen begonnen te experimenteren met meer geavanceerde functies. Het doel was om te laten zien hoe eenvoudig en krachtig deze tool is voor het samenvoegen en analyseren van gegevens. En dit is goed gelukt.”

Gratis beschikbaar en eenvoudige implementatie

Indien organisaties SAP HANA hebben draaien, kunnen zij gebruik maken van CDS Views en Calculation Views. Maarten: “De software om zelf views te maken (HANA Studio en Eclipse) is gratis beschikbaar, dus is het alleen een kwestie van verbinding maken met de database. Voor alle bedrijven die gebruik maken van SAP HANA is implementatie eenvoudig te realiseren.”

Kortom, CDS Views en Calculation Views zijn belangrijke instrumenten om gegevens te analyseren en waardevolle inzichten te genereren. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om gegevensmodellen te creëren, rapportages samen te stellen en realtime analyses uit te voeren. Het beheersen van deze techniek kan bij veel organisaties aanzienlijke voordelen opleveren.

Meer vragen over CDS- en Calculation Views en over het gebruik daarvan? Mail dan naar info@iqibt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *